ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΩ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑ
Μια ισορροπημένη διατροφή έχει θετική επίδραση στην υγεία μας και, ειδικά αυτή την περίοδο, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η παραμονή μας μέσα στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφίμων, και πιο συγκεκριμένα, σε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. Τόσο η υπερκατανάλωση τροφίμων, όσο και η δραματική μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) για να λειτουργεί σωστά. Πιο συγκεκριμένα, τα απαραίτητα είναι: βιταμίνες A, C, D και E, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β6 και Β12, βήτα καροτένιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, σελήνιο, συνένζυμο Q10 και ψευδάργυρος. Η ανεπάρκεια σε οποιαδήποτε από αυτά μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η λήψη συμπληρωμάτων. Η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων ωστόσο, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Η καλύτερη κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά μπορεί να γίνει μέσω των τροφίμων, εκτός από τη βιταμίνη D. Η διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης D στα φυσιολογικά όρια φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Η σωστή διατροφή μπορεί να συνεχιστεί με την επιλογή κατάλληλων τροφίμων.
Φρούτα και λαχανικά
Κάθε μέρα καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Επίσης, μήλα και αχλάδια που μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα τα κατεψυγμένα φρούτα, όπως βατόμουρα, φράουλες, μούρα και ανανάς, είναι ιδανικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Από τα λαχανικά καλό θα είναι να προτιμάμε μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρι και λάχανο, που μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όσπρια
Γενικά, τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, βιταμινών και φυτικών ινών. Ακόμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν σούπες, αλλά και σαν σαλάτες.
Ξηροί καρποί
Αμύγδαλα, κάσιους και καρύδια ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, μπορούν να συνδυαστούν με φρούτο, σαλάτα ή βρώμη.
Ψάρια
Φρέσκα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός κ.α.) ή κατεψυγμένα, είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και ω-3 λιπαρών. Θα μπορούσαν να συνδυαστούν με σαλάτες ή ζυμαρικά, για μεσημεριανό ή βραδινό.
Τρόφιμα ολικής άλεσης
Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, η βρώμη, το φαγόπυρο και άλλα, μη επεξεργασμένα δημητριακά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επειδή διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ντουλάπι, είναι ιδανικά τρόφιμα για την περίοδο της καραντίνας.
Αυγά
Τα αυγά είναι μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, Β2 και D. Ακόμα, τα αυγά συνδυάζονται εύκολα και γρήγορα με τα κύρια γεύματα.
Την περίοδο της καραντίνας υπάρχει περισσότερος χρόνος για μαγείρεμα και πειραματισμό στην κουζίνα, με υγιεινές συνταγές και νέες γεύσεις. Κατά την παραμονή μας στο σπίτι, θα μπορούσαμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή να γνωρίσουμε τους γείτονες, και να εστιάσουμε στα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι. Η διατήρηση των κοινωνικών μας επαφών ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Με τη επιλογή κατάλληλων τροφίμων και μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να ενισχύσουμε τόσο την υγεία μας όσο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ηλιαλένα Λυσικάτου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
> T: 210-2224964
> M: 6975574134
> E: [email protected]